
Tarvitaan nopeita muutoksia koulutusohjelmiin turvaamaan Itä-Suomen elinvoimaisuus.
Elinkeinoelämä on kasvanut ja kehittynyt kohisten ja eri toimialat kärsivät osaajapulasta ja työvoiman saatavuudesta. Yritysten tutkimus, kehitys ja innovaatio sekä investoinnit ovat vaarassa tulevaisuudessa, jos ei löydetä nopeasti ratkaisuja. Ammatillista koulutusta on kehitettävä yhteistyössä yritysten kanssa.
Kuopion Kauppakamarin tiedustelun perusteella kokonaisuudessaan työvoimaa tarvitaan Pohjois-Savon 40 veturiyrityksen mukaan seuraavan 5 vuoden aikana 2900 henkeä. Lisäksi ICT-osaajia tarvitaan heti 650 henkeä, ja seuraavan 5 vuoden aikana yhteensä 1000 henkeä ( Yle alueuutiset 7.11. DigiCenterNS ICT-osaajakysely).
Tämä tilanne uhkaa kaikkia Itä-Suomen teollisuuden aloja. Yhtenä ratkaisuna on oppisopimuskoulutuksen kehittäminen ja maahanmuuttajien työvoima, mutta tärkeimpänä ja ensisijaisena muutoksena on maahanmuuttajien opintosuoritukseen hyväksyttävä englanninkieli tai muu vieraskieli.
Suomen kieli ei saa tulevaisuudessa olla esteenä opintosuorituksiin, oppisopimuksiin tai työsuhteisiin.
Työperäinen maahanmuutto ei siis ratkaise ongelmaa, jos emme tee nopeasti muutoksia koulutusohjelmiin ja opintosuoritusten kielivaatimuksiin.
Kotimaankielisessä koulutusohjelmassa opetus ja opinnot suoritetaan samalla kielellä. Yliopiston tutkintokielet sen sijaan ovat englanti, ruotsi ja suomi. Maisterin tutkinnoissa voit siis valita opintokielen, mutta ammatillisessa perustutkinnossa et voi.
Yhtenäistä tutkintokielen valintaohjelmaa on kehitettävä Suomessa valtakunnallisesti ammattikorkeakouluissa ja ammattioppilaitoksissa.
Tällä hetkellä nopeaa muutosta tutkintokieleen tarvitsee teollisuuden ala. Etenkin metalli- ja metsäteollisuuden alojen ammattien perustutkinnot. Useilla muilla ammattialoilla on nähtävissä sama kielivaatimusten korjaustarve.
Kielivaatismustason uudistuksilla voimme turvata Savon ja Pohjois-Karjalan alueella elinvoimaisuutta, työllisyyttä ja tulevaisuuden energiaratkaisuja. Suomi elää työstä.
Kommentit