Elämme aikaa, jossa työntekijät loppuvat Suomesta.
Ulkomaisen työvoiman saanti on nyt aivan ensisijainen tavoite. Sen saamiseen tarvitaan muutoksia ammattikoulutuksen tutkintotodistusten tunnistamiseen ja tunnustamiseen Suomessa. Me emme tällä hetkellä saa edes suomenkieltä toisena kielenä puhuvia ruotsin kansalaista tänne suoraan lailliseksi ammatinharjoittajaksi hoitoalalle, sosiaalityöhön, matkailu -ja ravintola- alalle tai metsäjalostuksen ja metallialan vientiyrityksiin.
Useimmissa tilanteissa työnantaja, oppilaitos, Valvira tai korkeakoulu arvioi itse, millaisen pätevyyden ja osaamisen ulkomainen tutkinto on antanut, ja sen tunnustaminen voi viedä useita kuukausia. Sen lisäksi jatko -ja täydennyskoulutus vie aikaa ja vaikeuttaa työvoiman siirtymistä työhön.
Me tarvitsemme ulkomaisen tutkintotodistusten tunnustamista, jotta saadaan ihmiset perehdytettyä ammattiin nopeammin.
Vaikka Euroopan jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä, niin jokainen jäsenvaltio kantaa vastuunsa itse koulutuspolitiikasta.
Tukea EU:lta kuitenkin tarvitaan yhä enemmän, yhteiskuntien ikääntymisen, ammattitaitoisen työvoiman puutteen takia ja ennen kaikkea maailmanlaajuisen kilpailun vuoksi.
Pitää ottaa huomioon vaatimukset elinikäisen koulutuksen edistämiseen, ja opiskelijoiden, opettajien ja ammattimaisen työvoiman liikkuvuuteen Euroopan sisällä ja ETA-maiden ulkopuolelta myös kohti Eurooppaa.
On otettava askelia rohkeasti tulevaisuuteen ja pyrkiä vaikuttamaan tutkintotodistusten vaatimusten yhtenäistämiseen pohjoismaissa ja Euroopassa, sekä saada englanninkieli toisen asteen ja ammatillisten tutkintokielen vaihtoehdoksi.
Vain näin me luomme ja vahvistamme laillista työvoiman saantia ja työllisyyttä Suomessa ja luomme pohjaa sille hyvinvoinnille, jota me sdp:ssä tavoittelemme.
Kommentit